De nieuwe voedingsdriehoek

Gisteren maakte het Vlaams Instituut voor Gezond Leven bekend dat er een nieuwe voedingsdriehoek is gelanceerd. De nieuwe driehoek is een pak duidelijker en eenvoudiger toe te passen dan de oude ‘actieve voedingsdriehoek’. De klemtoon (donkergroene zone) ligt op plantaardige voeding: groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en plantaardige olie. De tweede categorie (lichtgroen) bevat vis, gevogelte, eieren en zuivel. Deze categorie zou men moeten minderen, maar niet schrappen. In de kleinste categorie (oranje) staan rood vlees en boter, waarvan aanbevolen wordt dat je er zo weinig mogelijk van moet eten. Er is ook nog een rode zone, buiten de driehoek, met voeding die geen voedingswaarde heeft: alcohol, snoep, gebak, frieten, pizza, charcuterie, …

Unknown.jpeg

Ik ben blij dat de nadruk op planten ligt. Maar ik zou nog een stap verder durven gaan: wat mij betreft kom je toe met de donkergroene categorie en heb je de andere categorieën zelfs niet nodig. De zogezegde voedingswaarde van vis, gevogelte, vlees, eieren en zuivel wordt overschaduwd door de schadelijke vetten en moeilijk verteerbare eiwitten erin en het totaal gebrek aan vezels. Alle mineralen en vitaminen die in dierlijke producten zitten kan je ook met plantaardige voeding binnen krijgen. Met uitzondering van vitamine B12, maar dit kan via een supplement eenvoudig opgelost worden. Bovendien is plantaardige voeding zoveel ‘aardiger’ voor het milieu en de dieren, daar is geen enkel argument tegenover te plaatsen.

Unknown-2.jpeg

De plantaardige olie in de donkergroene zone van de driehoek is volgens mij een schoonheidsfout: olie bevat geen enkele voedingswaarde, het is 100% geraffineerd en schadelijk bij verhitting. Volgens mij hoort het in de oranje of zelfs rode zone thuis. In het begin is koken zonder olie een uitdaging, maar eens je het gewend bent mis je het totaal niet meer.

images-2.jpeg

Ook het feit dat aardappelen geen aparte vermelding krijgen is ietwat vreemd. Aardappelen zijn het meest complete voedsel dat er is, je zou er als het ware op kunnen overleven! Er zijn veel variëteiten en bereidingswijzen, een aardappel word je nooit beu.

images.jpeg

Plaats een reactie